Türk mutfağı, tarih boyunca farklı kültürlerin etkisi altında şekillenmiştir. Bu nedenle Türk mutfağı, zengin ve çeşitli bir mutfaktır.
Türk mutfağında, genellikle et ve sebze yemekleri, çorbalar, hamur işleri ve tatlılara önem verilir. Kullanılan temel gıdalar olarak et, sebze, tahıl ve süt ürünleri gösterilebilir.
Et yemekleri arasında en meşhur olanı kebaptır. Adana kebabı, Urfa kebabı, İskender kebap, Beyti ve Döner kebap gibi birçok çeşidi vardır. Adana kebabı ismini Türkiye’nin güneyinde bulunan Adana şehrinden alır, koyun etinden yapılır, baharatlı ve acıdır, etin şişe geçirilmesi ve kömür ateşinde pişirilmesiyle yapılır. Urfa kebabı ismini Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan Şanlıurfa şehrinden alır, ve Adana kebabından ayrılan belirgin özelliği acısız olmasıdır. İskender kebap, Bursa şehrinin ünlü kebabıdır. Beyti kebabının sosu ve sunumu değişiktir, ince ve yassı bir ekmeğin (lavaş, yufka) içinde ve soslu olarak hazırlanır. Döner kebap Türkiye dışında da bilinen ve hızlı yemek olarak da tüketilen bir kebap çeşididir. Bu saydığımız kebaplar genellikle evlerde yapılmaz, restoranlarda bulunur.
Kebaplar kadar ünlü bir başka yemek de lahmacundur. Lahmacun, tabanı çok ince hazırlanmış pizzaya benzer. Taş fırında pişirilir ve elle sarılarak yenir. Tıpkı kebaplarda olduğu gibi farklı şehirlerin farklı lahmacun tarifleri vardır. Örneğin, Urfa lahmacunu soğanlıdır, adını Gaziantep şehrinden alan Antep lahmacunu ise sarımsaklıdır.
Sebze yemeklerinin en ünlüsü dolmadır. Yaprak dolması, biber dolması, kabak dolması, lahana sarması, patlıcan dolması gibi farklı çeşitleri vardır. Patlıcan musakka, karnıyarık, bakla yemeği gibi yemekler de Türk mutfağının diğer lezzetli sebze yemekleridir. Kebapların aksine bu yemekler evlerde de yapılır.
Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri de çorbalardır. Mercimek çorbası, tarhana çorbası, ezogelin çorbası, yayla çorbası gibi birçok çeşidi vardır. Sıcak yaz günlerinde ise bir çeşit soğuk çorba sayılabilen cacık tercih edilir.
Türk mutfağında hamur işleri de oldukça zengindir. Pide, gözleme, mantı gibi lezzetli hamur işleri, dünya mutfağında da tanınmıştır. Tatlılar konusunda da oldukça başarılı olan Türk mutfağı, baklava, şekerpare, künefe, lokum gibi lezzetli tatlılarıyla ünlüdür.
Son olarak, Türk mutfağında mezeler de oldukça önemlidir. Meze, geleneksel olarak içki ile birlikte yenen yemeklerin genel adıdır. Mezeler genellikle peynir, sebzeler ve deniz ürünlerinden yapılır ve soğuk yenir. Haydari, acılı ezme, humus, şakşuka gibi mezeler, Türk yemek kültürünün olmazsa olmazlarıdır. Bu mezeler, yemek öncesi atıştırmalık olarak da tüketilir.
Bunların dışında, deniz ürünleri özellikle denize kıyısı olan şehirlerde daha fazla tüketilir. Kebap yemekleriyle genellikle yoğurttan yapılan bir içecek olan ayran tüketilirken, deniz ürünleriyle ve mezelerle Türklerin milli içkisi sayılan rakı tüketilir. Rakı üzümden yapılır ve alkol oranı 40% ve üzeridir.
Yardımcı bilgiler
Mutfak (Eng. cuisine): En yaygın anlamı yemek yapılan yer (Eng. kitchen) olan bu kelimenin, buradaki anlamı yemek pişirme tarzı ve kültürüdür.
Hamur işi (Eng. pastry): Yapımında hamur kullanılan yiyeceklerin genel adı.
Yorum bırakın