Türkçe Dinle Podcast

Clear pronunciation and slow pace for easier comprehension


#1 İstanbul

İstanbul, Türkiye’nin en kalabalık ve en önemli şehridir. Aynı zamanda dünyanın en eski şehirlerinden biridir ve 1600 yıl boyunca başkent olarak kullanılmıştır. Roma imparatorluğu, Bizans imparatorluğu ve Osmanlı imparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul, Türkiye’nin başkenti değildir. Öte yandan, İstanbul Türkiye’nin ekonomik ve kültürel merkezi sayılır.

İstanbul, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlar, Karadeniz ve Akdeniz arasındaki iki boğazdan biridir, bu nedenlerle stratejik öneme sahiptir.

Şehir, Roma İmparatorluğu döneminde Byzantium olarak bilinirken, daha sonra Konstantinopolis adını almıştır. Osmanlı imparatorluğu döneminde önce Konstantiniyye ardından da İstanbul ismi kullanılmıştır.

İstanbul, birçok farklı kültürün etkisi altında kalmıştır ve bu da şehrin mimari ve sanatsal alanlardaki zenginliğine yansımıştır.
İstanbul, tarihi yerleri, camileri, kiliseleri, sarayları, müzeleri ve diğer turistik yerleri ile gezginler için birçok seçenek sunar.
Şehirdeki en önemli turistik yerler arasında Ayasofya, Topkapı Sarayı, Sultanahmet Camii, Kapalıçarşı, Galata Kulesi ve Beyoğlu gibi yerler bulunur. Ayasofya, kutsal bilgelik anlamına gelir ve neredeyse 1500 yıllık tarihi bir yapıdır, önce bir katedral iken sonra bir camiye dönüştürülmüştür. Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğunun 400 yıl boyunca yönetildiği muhteşem saraydır. Sultanahmet Camii, İstanbul’daki en görkemli yapılardan biridir ve Mavi Cami adıyla da bilinir. Kapalıçarşı, dünyanın en eski kapalı alışveriş merkezi olarak kabul edilir. Galata Kulesi, 600 yıllık bir gözetleme kulesidir ve 1632 yılında kendi yaptığı kanatlarla uçmaya çalışan Türk kaşif Hezarfen‘in meşhur uçuşuna başladığı noktadır. Bu saydığımız yerlerin neredeyse tamamı UNESCO World Heritage List yani Dünya Mirası Listesi’nin içindedir. Bunların dışında, Beyoğlu’na çıkan ve Tünel olarak bilinen füniküler hat dünyanın en eski ikinci raylı ulaşım sistemidir.

İstanbul, aynı zamanda dünyanın en önemli deniz geçitlerinden biri olan Boğaziçi’ne ev sahipliği yapmaktadır.
Boğaziçi’nin güzelliği, kıyı boyunca yer alan yalılar, köprüler ve hisarlar ile birleşerek şehre benzersiz bir atmosfer kazandırmaktadır.

İstanbul, bir tanesi Asya kıtasında bir tanesi de Avrupa kıtasında yer alan iki yarımadadan oluşur.
Bu yarımadalara Avrupa yakası ve Anadolu yakası denir. Her iki yakada birer tane büyük ve uluslararası havaalanı yer almaktadır.
Türkiye’nin en büyük ve en önemli üniversiteleri ve iş yerleri İstanbul’da bulunur.
Bu sebeple İstanbul ülkenin en kalabalık şehridir. Resmi nüfus 15 milyonun üzerindedir. Dolayısıyla, nüfus açısından İstanbul, Paris, Moskova, Londra ve tüm Avrupa şehirlerinden daha büyüktür. İstanbul’da 50’den fazla üniversite, 90 müze, 190’dan fazla tiyatro sahnesi, 890’dan fazla sinema ve 30000’den fazla restoran bulunur. Ayrıca, İstanbul’da Prens Adaları diye bilinen 9 ada, 600 kilometrelik sahil şeridi ve adalara dağılmış 48 gemi iskelesi bulunur.

İstanbul’da dört mevsimi yaşamak mümkündür, ama bize sorarsanız İstanbul’lu sanatçı Teoman’ın İstanbul’da Sonbahar şarkısında söylediği gibi, İstanbul’u sonbaharda görmenizi tavsiye ederiz.


Yardımcı bilgier

Boğaz (Eng. strait): İki kara parçası arasındaki dar deniz.

Cami/Camii (Eng. mosque): Aslında cami olarak yazılan bu kelime, camii olarak yazıldığında camisi anlamına gelir.

Yalı: Deniz kenarında bulunan büyük ve görkemli ev.

Hisar: Bir şehrin korunması için yapılmış, yüksek duvarlı ve kuleli, kale.


Yorum bırakın

Yavaş ve anlaşılır Türkçe içerik

Merhaba! Türkçe’yi daha iyi öğrenmek isteyenler için takip etmesi kolay bir podcast hazırladık. Normalden daha yavaş konuşup, tüm kelimeleri daha anlaşılır söylemeye dikkat ettik. Her bölümün içeriği basit bir dille yazıldı. Faydalı ve ilginç bilgiler paylaşmaya gayret ettik.

İsterseniz podcast dinlerken bu sayfalardan yazıları takip edebilirsiniz. İsterseniz de YouTube’dan hem konuşmayı hem de yazıyı takip edebilirsiniz.

Tüm içerik ücretsizdir, YouTube, Apple Podcasts, Spotify gibi kanallarda ücretsiz takip edebilirsiniz.

Slowly and clearly pronounced content IN TURKISH

Hello there! We aimed to prepare a podcast that is easy to follow for people that would like to improve their Turkish skills. We pronounce the words more clearly and in a slow pace. The content is written in a plain language, and hopefully includes interesting facts in different topics.

You may listen to podcast episodes while following the text on this site, or you can simply watch the YouTube videos where you can follow the text on the screen.

All the content is free, and the whole purpose is to help you to improve your Turkish skills. We would appreciate if you can subscribe (for free) to our YouTube, Apple Podcasts, and Spotify channels.

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın